Ulat dalam Badan

Wall-E sangat syok! Menontonnya semalam bersama Natasya dan lima orang anak buah. Lepas menonton, kena pulak nasi daging Yoshinoya. Lama sungguh tak menikmatinya. Apa lagi bedal sajalah.

Semalam Natasya terjumpa buku yang dicari-carinya tulisan David Sedaris yang bertajuk When You’re Engulfed in Flames. Jadi sebaik saja sampai ke rumah, aku pun sambung baca cerita pendek yang bertajuk Keeping Up It’s Catching yang pernah aku baca masa Natasya memuat turunkannya dari laman web The New York Times.

Ia menyentuh tentang kebersihan; bagaimana kita tak tahu tahap kebersihan sesuatu benda yang digunakan di tempat awam. Dalam kisah ini, ia ada menyentuh tentang kerusi yang digunakan di panggung wayang dan juga troli di pusat membeli belah. Bagaimana tahap kuman yang melekat pada tempat-tempat itu kerana kita tidak tahu siapa yang menggunakannnya sebelum ini? Mungkin kutu rambut yang melekat di kerusi itu atau cairan kudis buta yang melekat pada pemegang troli itu. Yang mungkin menjijikkan, jika kita benar-benar memikirkannya dan mencipta paranoia terhadap diri sendiri.

Aku? Biasanya aku mengambil pendekatan belasah saja. Aku boleh makan di mana-mana melainkan jika ianya terlalu teruk, boleh menggunakan mana-mana tandas, boleh pakai baju bundle cuma jika ada sesuatu yang berlaku, tak bolehlah nak merungut atau cakap banyak. Terima sajalah. Macam ginilah, apa benda yang hendak dilakukan ada risikonya dan jika kita sanggup menerima akibatnya, jadi buat saja.

Oh, berbalik kepada cerita pendek tadi. Ada satu bahagian yang kelakar yang ingin aku petik dan kongsikan bersama.

A few weeks later, the same thing happened to Maw Hamrick, which is what I call Hugh’s mother, Joan. Her worm was a bit shorter than her son’s, not that the size really matters. If I was a child and saw something creeping out of a hole in my mother’s leg, I would march to the nearest orphanage and put myself up for adoption. I would burn all pictures of her, destroy anything she had ever given me, and start all over because that is simply disgusting. A dad can be crawling with parasites and somehow it’s OK, but on a mom, or any woman, really, it’s unforgivable.

Haha. Aku tak tahan bahagian yang pergi ke rumah anak yatim supaya boleh dijadikan anak angkat.

Ini adalah pertama kali aku baca karya Sedaris. Boleh tahan kelakar mamat ni. Nanti nak sambung baca lagi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: